Sinds de oprichting van het Thorax Centrum Twente (TCT) in 2004 heeft de interventiecardiologie zich ontwikkeld tot een deelgroep die kwalitatief tot de top van Nederland behoort. Het team bestaat uit zes interventiecardiologen en een groep toegewijde laboranten.

Naast algemene cardiologische werkzaamheden binnen de hartbewaking, verpleegafdeling en polikliniek, worden verschillende diagnostische onderzoeken en behandelingen verricht op de hartkatheterisatie- en operatiekamer.

CAG

In de hartkatheterisatiekamer kunnen de kransslagaderen van het hart worden afgebeeld met behulp van röntgenapparatuur en contrastvloeistof. Dit wordt een CAG genoemd (afkorting van Coronair AngioGrafie). Indien een vernauwing in een kransslagader is ontstaan, kan zo nodig een meting plaatsvinden om te bepalen of een behandeling noodzakelijk is. Als dat het geval is, kan een dotterbehandeling (ook wel PCI genoemd, afkorting van Percutane Coronaire Interventie) vaak direct worden uitgevoerd door het plaatsen van een metalen buisje (stent) in het bloedvat. Alle moderne technische hulpmiddelen zijn daarbij in het TCT aanwezig om de behandeling optimaal uit te voeren. Een dotterbehandeling wordt desnoods midden in de nacht uitgevoerd. Er is 24 uur per dag, 7 dagen per week een interventiecardioloog beschikbaar voor het uitvoeren van spoedbehandelingen bij patiënten uit de hele regio met een acuut hartinfarct.

Als er sprake is van meerdere vernauwingen, dan worden de gegevens eerst door de interventiecardioloog besproken in een hartteambespreking samen met een hartchirurg om de beste behandeloptie te bepalen. Deze hartteambesprekingen vinden dagelijks plaats in het TCT..

TAVI

Interventiecardiologen voeren ook bepaalde hartklepoperaties uit in de operatiekamer, vaak in samenwerking met een hartchirurg. In het TCT worden wekelijks meerdere van dit soort operaties van de aortaklep verricht (TAVI genoemd). Er wordt daarbij een nieuwe hartklep geplaatst via de slagader in de lies of via de slagader bij de oksel. Daarnaast vinden operaties plaats van de mitralisklep. Door het plaatsen van clipjes via de liesader wordt voor afname van hartkleplekkage gezorgd (MitraClip).

Wetenschappelijk onderzoek

Naast deze klinische werkzaamheden wordt door de interventie groep veel wetenschappelijk onderzoek verricht. Dit om de zorg voor hartpatiënten verder te kunnen verbeteren. De belangrijkste en grootste studies naar nieuwe stents, de zogenoemde TWENTE studies, zijn wereldwijd bekend en gepubliceerd in toonaangevende medische tijdschriften.

Onze interventie cardiologen