prof. dr. C. von Birgelen

Interventiecardioloog

Geboren en getogen in de oostelijke grensstreek van Midden-Limburg, studeerde ik geneeskunde in Düsseldorf en deed ik mijn medische opleiding en promotie aan het UMC Essen en het Erasmus MC. Na enkele jaren klinische werkervaring als cardioloog en interventiecardioloog bij de oosterburen (UMC Essen) ben ik in 2003 in Medisch Spectrum Twente komen werken waar ik een jaar later betrokken was bij het oprichten van het Thorax Centrum Twente met het, toen nieuwe, programma voor dotterbehandelingen. 

Samen met mijn echtgenote en onze kinderen zijn wij destijds naar Twente verhuisd waar wij nog steeds met veel plezier wonen en werken. In mijn vrije tijd houd ik van goede muziek, wandelen in de mooie Twentse natuur en vooral samen met het hele gezin iets leuks doen.    

Sinds 2003 ben ik werkzaam in het Thorax Centrum Twente waar ik als interventiecardioloog hartkatheterisaties en dotterbehandelingen uitvoer. Daarnaast verricht ik algemeen cardiologisch werk op de poli cardiologie en de afdeling hartbewaking & eerste harthulp. Tevens superviseer ik activiteiten binnen de research afdeling van het Thorax Centrum Twente en ondersteun ik studenten en medici bij het verrichten van klinisch-wetenschappelijk onderzoek. Sinds 2007 ben ik als externe hoogleraar betrokken bij de Universiteit Twente.

 

In het Thorax Centrum Twente werk ik graag omdat:

  • hier sinds decennia een groep medisch specialisten werkt aan het continue verbeteren van topklinische zorg, 
  • de verstandhouding onderling zo goed is dat intercollegiaal overleg vaak en laagdrempelig plaatsvindt waarvan onze patiënten dagelijks profiteren, 
  • in de samenwerking van de verschillende medische disciplines uitsluitend de individuele patiënt en zijn of haar beste behandeling centraal staat en
  • TCT voor hartpatiënten uit de hele regio Twente en omstreken uiterst belangrijk is en dagelijks levens redt.

Tijdens mijn poli spreekuur vind ik belangrijk:

  • een goede, eerlijke communicatie
  • het begrijpelijk uitleggen van ziektes en behandelingen en 
  • het beantwoorden van alle ’brandende’ vragen.  

Daarom kunnen mijn poli’s, ondanks adequate voorbereiding, soms iets uitlopen (waarvoor alvast mijn excuus).