In het Thorax Centrum Twente (TCT) werken vijf cardiologen die gespecialiseerd zijn in beeldvormende onderzoeken van het hart. Wij zijn verantwoordelijk voor het beoordelen van echocardiogrammen, cardiale MRI en CT-scan. We werken intensief samen met hartfunctie- en radiologielaboranten alsmede radiologen. Daarnaast werken wij samen met de hartchirurgen in de operatiekamers en tijdens het hartteam.

In het TCT is onderwijs belangrijk. De echolaboranten en arts-assistenten krijgen met regelmaat onderwijs. Ook worden er een fellowships aangeboden voor subspecialisaties binnen de cardiologie.

Beeldvorming speelt een belangrijke rol voor het stellen van de diagnose en het maken van een behandelplan. Er zijn verschillende technieken waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest moderne apparatuur. We beschrijven enkele onderzoeken kort.

Echo

Een echocardiogram geeft informatie over de anatomie van het hart, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen en over de bloedstroom. Een uitwendig transthoracaal echocardiogram (TTE) wordt gemaakt op de polikliniek cardiologie en is snel, makkelijk, pijnloos en ongevaarlijk. Een transoesophageaal echocardiogram (TEE; slokdarm echocardiogram) kan zinvol zijn om bepaalde structuren nauwkeuriger te bekijken. Deze vindt plaats onder sedatie in het cardiovasculair interventiecentrum (CIC).

CT-scan

CT-scans spelen een steeds grotere rol binnen de cardiologie, o.a. als diagnosticum bij coronair lijden.

MRI-scan

Met een MRI-scan worden o.a. de hartspier, de kleppen en de grote (slag)aders in beeld gebracht. In 2021 is een derde MRI in Medisch Spectrum Twente geplaatst. Hierdoor is de MRI capaciteit flink gestegen. De nieuwe MRI heeft duidelijk een verbetering van de beeldkwaliteit gegeven en er zijn ook nieuwe functionaliteiten mogelijk, zoals 4D-flow, strain en mapping.

Voor vragen kunt u contact opnemen via onze contactpagina

Bron: www.hartstichting.nl

Onze beeldvormende cardiologen