Uw hart in de beste handen

Thorax Centrum Twente is dé plek in de regio voor diagnose en behandeling van alle hartaandoeningen. Het is verbonden aan Medisch Spectrum Twente (MST), behoort tot de top van de Nederlandse hartcentra en is een (boven)regionaal centrum voor interventiecardiologie, klinische elektrofysiologie en cardio-thoracale chirurgie. De specialismen cardiologie, cardio-thoracale chirurgie, cardioanesthesie en longchirurgie werken intensief samen.

Het jaarverslag 2021 van Thorax Centrum Twente kunt u hier bekijken.

Diagnostiek en behandeling hartklachten

Wij behandelen patiënten met hartklachten zoals hartritmestoornissen, hartklepafwijkingen of andere hartspierziekten. Ook besteden wij veel aandacht aan het (opnieuw) voorkomen van risicofactoren voor het ontstaan van hartziekten (hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, ongezonde leefgewoonten), aan leefstijl en hartrevalidatie.

Naast diagnostiek vinden er ook complexe behandelingen aan het hart plaats. Ieder jaar verrichten wij ongeveer 2200 dotterbehandelingen van de kransslagaderen en implanteren wij ruim 300 pacemakers en 350 inwendige cardio defibrillators (ICD). Verder voeren wij ruim 650 katheterablaties voor het behandelen van hartritmestoornissen uit.

Longchirurgie

Longoperaties worden in MST in samenwerking met Thorax Centrum Twente uitgevoerd. De thoraxchirurgen en de algemeen chirurgen werken intensief samen bij longoperaties. Voor iedere patiënt bepaalt het longteam, dat bestaat uit een longarts, radioloog, nucleair geneeskundige, radiotherapeut en algemeen- en thoraxchirurgen, de optimale behandeling. Het longteam werkt intensief samen met andere ziekenhuizen in de regio, ZGT en SKB.

MedTech innovaties

Innovaties in medische technologie worden in de praktijk gebracht en werpen hun vruchten af. Zo past het TCT steeds vaker minimaal-invasieve hartchirurgie toe. Dat is hartchirurgie via een kleine incisie. Fysiek minder ingrijpend voor de patiënt, die vaak sneller herstelt dan bij een open hartoperatie waarbij het borstbeen opengemaakt wordt. Andere toonaangevende ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld de linker bundeltak pacing voor patiënten met hartfalen en een nieuwe ablatietechniek bij de behandeling van hartritmestoornissen.

Organisatie TCT