Aortaklepinsufficiëntie

Aortaklepinsufficiëntie is het medische woord voor een lekkende aortaklep. De klep sluit niet goed. Daardoor stroomt een deel van het bloed terug in de linkerhartkamer.

De aortaklep ligt tussen de linkerhartkamer en de aorta. Deze klep zorgt ervoor dat het bloed niet terugstroomt naar de linkerhartkamer wanneer het hart ontspant. Via de aorta stroomt het bloed verder naar de slagaders in het lichaam.

Lekken hartklep

Wanneer de aortaklep lekt, stroomt er bloed terug in de linkerhartkamer. Dat terugstromende bloed belast het hart met extra volume. Hierdoor zet de linkerhartkamer uit. Dit kan hartfalen veroorzaken of een lekkende mitralisklep. Soms wordt de hartspier dikker. De pompkracht van het hart neemt af.

Oorzaak aortaklepinsufficiëntie 

Bij sommige patiënten is de lekkende aortaklep een aangeboren afwijking. Dan is het een bouwfout van het hart. Dit komt niet vaak voor.

Aortaklepinsufficiëntie is bij kinderen vaak het gevolg van een operatie. Bijvoorbeeld na aortaklepstenose, een aandoening waarbij de aortaklep minder goed opengaat. De arts haalt hierbij weefsel weg rondom de klep. Hierdoor gaat de klep meestal een beetje lekken. De aortaklep kan ook gaan lekken als deze ontstoken raakt door een infectieziekte zoals endocarditis of acuut reuma. De ontsteking kan de klep beschadigen en vervormen waardoor deze niet meer goed sluit.

Ouderdom kan ook een oorzaak zijn van een lekkende aortaklep. Hartkleppen kunnen op den duur verkalken en minder soepel worden.