Een implanteerbare looprecorder is een klein staafvormig implantaat (4 cm lang en 0.5 cm breed en slechts enkele mm’s dik) dat uw hartslag continu in de gaten houdt. Het registreert automatisch afwijkingen aan uw hartritme, zoals een te langzame hartslag, onregelmatige hartslag of een te snelle hartslag. Maar u kan ook zelf middels een afstandsbediening opnames maken mocht u klachten ervaren.

Voorbeelden implanteerbare hartmonitoren

 

Indicaties implanteerbare looprecorder

Er kan een implanteerbare looprecorder geïmplanteerd worden omdat uw cardioloog uw hartritme gedurende langere tijd wil monitoren om zo een diagnose te kunnen stellen.

Klachten en/of symptomen om een implanteerde looprecorder te implanteren zijn:

  • Flauwvallen, wegrakingen
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen en/of ritmestoornissen

 

Implantatie implanteerbare looprecorder

De implanteerbare looprecorder wordt in de hartcatherisatiekamer onder plaatselijke verdoving geïmplanteerd. De cardioloog maakt na het plaatsen van de verdoving een klein sneetje, de looprecorder wordt onderhuids ingebracht en de wond wordt gesloten met 1 of 2 oplosbare hechtingen. Nadien wordt er een pleister op de wond aangebracht, deze moet 3 dagen blijven zitten.

De implanteerbare looprecorder wordt vlak bij het hart geplaatst, ter hoogte van de 4e rib.

 

Werking implanteerbare looprecorder

De looprecorder monitort continu uw hartritme. Afwijkingen aan het hartritme registreert de looprecorder automatisch. Afwijkingen kunnen zijn een te snel hartritme, een te traag hartritme, onregelmatige hartslag, enz.

Ook is er een mogelijkheid om zelf middels de afstandsbediening of middels de app op uw eigen telefoon, bij klachten opnames te maken. U kunt hierbij ook eventuele symptomen aangeven.

Er zijn 3 manieren om de gegevens van de implanteerbare looprecorder uit te laten lezen:

  • Op de poli, maak hiervoor een afspraak.
  • Via thuismonitoring, u krijgt een monitor mee waarmee de gegevens via een beveiligde site naar het ziekenhuis kunnen worden gestuurd.
  • Via de app op uw telefoon.

De pacemakertechnicus geeft u bij de 1e controle (14 dagen na implantatie) uitleg en instructies over de werking van de thuismonitor en het installeren van de app op uw telefoon.

Indien u klachten heeft gehad, is het belangrijk om deze gegevens via de thuismonitor of via de app aan ons door te sturen. Maakt u geen gebruik van de thuismonitor of de app, dan moet u contact opnemen met de pacemakertechnicus om een afspraak op de poli te plannen.

 

Verwijderen van implanteerbare looprecorder

De levensduur is ongeveer 2-4 jaar. Nadien zal de looprecorder op de hartcatherisatiekamer onder plaatselijke verdoving verwijderd worden.

Indien er reeds een diagnose gesteld is, kan de looprecorder ook eerder worden verwijderd.

 

Aandachtspunten

  • Indien u een thuismonitor of app installeert, bent u zelf verantwoordelijk voor de installatie hiervan. U krijgt via de pacemakertechnicus duidelijke instructies mee voor het installeren.
  • Heeft u opnames gemaakt vanwege klachten, dan dient u zelf contact op te nemen met de pacemakertechnicus om de gegevens uit te laten lezen (of op de poli, of via thuismonitoring op via de app).
  • De thuismonitor krijgt u mee in bruikleen, deze blijft eigendom van het ziekenhuis en dient na verwijdering van de implanteerbare looprecorder weer ingeleverd te worden.
  • Gaat u op vakantie, dan hoeft u de thuismonitor niet mee te nemen. Indien u klachten heeft die niet kunnen wachten tot u weer thuis bent, ga dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Indien de klachten wel kunnen wachten tot u weer thuis bent, dient u zelf deze gegevens door te sturen middels de thuismonitor. Indien u gebruikt maakt van de app, zullen gegevens direct aan ons doorgestuurd worden.

 

Problemen met de thuismonitor

Neem tijdens kantooruren contact op met de helpdesk van de leverancier van uw implanteerbare looprecorder.

Medtronic, BeConnected  Service             telefoon              0800 26 66 32 82 (gratis)

Abbott, My Merlin helpline                         telefoon              0800 020 17 29 (gratis)

 

Belangrijke contactgegevens

  • Cardiovasculair Interventie Centrum, route B34
  • Poli Cardiologie, route A25

Telefoon (053) 487 21 10

Maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur bereikbaar.

  • Spoedpost Enschede

Telefoon (053) 487 33 33

Bij acute problemen ’s avonds en in het weekend.