U komt in aanmerking voor hartrevalidatie. De cardioloog meldt u hiervoor aan. Enkele weken na uw operatie krijgt u een fietstest, een intakegesprek en een controle afspraak bij uw cardioloog. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken welke modules er voor u van belang zijn. Er is een Informatiemodule, leefstijlmodule (stress en voeding) en een fitmodule. Doelen die bereikt kunnen worden zijn conditie verbeteren, angsten overwinnen, grenzen leren kennen, bewustwording en plezier in bewegen terug krijgen. Ca 4-6 weken na de operatie start de fitmodule van de hartrevalidatie.

Voor wie is het hartrevalidatieprogramma?

Het hartrevalidatieprogramma is er voor patiënten die een openhartoperatie, een hartinfarct of een dotterbehandeling hebben gehad. Ook patiënten die een pacemaker of interne defibrillator dragen, kunnen in aanmerking komen voor hartrevalidatie.

Het hartrevalidatieprogramma

Het programma van de hartrevalidatie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Intakegesprek met een verpleegkundige coördinator van de hartrevalidatie;
  • Een inspanningstest, ook wel fietstest genoemd;
  • Informatiemodule waar u informatie krijgt over risicofactoren in relatie tot hart- en vaatproblemen, van alle disciplines die betrokken zijn bij het hartrevalidatieprogramma;
  • Fitmodule waar u weer uw grenzen leert kennen en vertrouwen in uw lichaam krijgt;
  • Leefstijlmodule, bestaande uit een training zelfmanagement / gezonde voeding en omgaan met stress;
  • Een eindevaluatiegesprek met de verpleegkundig coördinator van de hartrevalidatie.

Kosten

Wanneer u de hartrevalidatie via het ziekenhuis gaat volgen, zal de financiering plaatsvinden vanuit het basispakket. Indien u voor een andere weg kiest, dan kunt u het best zelf bij uw zorgverzekeraar informeren naar de vergoeding voor het hartrevalidatieprogramma.

Contact

De verpleegkundig coördinatoren op de polikliniek cardiologie/hartrevalidatie zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur op telefoonnummer 06 – 31 75 17 69. Per e-mail kunt u ons bereiken op hartrevalidatie@mst.nl.