Er zijn twee belangrijke afwijkingen aan de aorta:

  • Aorta aneurysma; dan is de aorta op een bepaalde plaats verwijd. Het gevaar van een aneurysma is dat er uiteindelijk een scheur in de aorta kan ontstaan als de omvang verder toeneemt. Dit kan leiden tot een levensgevaarlijke bloeding.
  • Aortadissectie; als in de vaatwand van de aorta de binnen- en de buitenwand van elkaar zijn losgelaten. Een dissectie begint met een kleine scheur in de binnenwand. Hierdoor hoopt zich bloed op tussen de binnen- en de buitenwand van de slagader. Het bloed kan zich uitbreiden en kan de aorta scheuren in enkele seconden.

Diagnose

Een aneurysma wordt door een arts ontdekt, vaak zonder dat u klachten heeft omdat een aneurysma meestal langzaam groeit. Als de doorsnede meer dan anderhalf keer zo groot is, spreken we van een aneurysma. Een aneurysma groeit meestal langzaam. Een levensgevaarlijke situatie ontstaat als de vaatwand van een groot aneurysma wel snel groeit of zelfs scheurt.

Er volgen een aantal onderzoeken zoals:

  • Echografie van het hart en de aorta; geeft informatie over de grootte en het functioneren van uw hartkamers, over de bouw en werking van de verschillende hartkleppen en over de grootte en de richting van de bloedstroom,
  • CT-scan van het hart; door de snelheid van de scan en computerberekeningen is het mogelijk uw hart, de kransslagaderen en de bloedvaten die het hart van bloed voorzien, scherp af te beelden,
  • MRI (Magnetic Resonance Imaging); hierbij worden foto’s gemaakt van uw organen en weefsels met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven.