Een gezonde basisvoeding bij hart- en vaatziekten
Deze e-learning geeft informatie over het aannemen van een gezonder voedingspatroon. Voeding is en blijft maatwerk en het is belangrijk om dat naar eigen wensen en behoeften in te vullen. De belangrijkste tip die wij kunnen geven is: Een gezonde leefstijl
Een aantal risicofactoren bij hart- en vaatziekten kunnen we beïnvloeden met voeding en een gezonde leefstijl:
- Het gewicht
- De bloeddruk
- Het cholesterolgehalte
Het gewicht
Wist je dat…. buikvet slechter is voor hart- en bloedvaten dan vet rond de heupen of billen?
Vet kan onderhuids worden opgeslagen. Bij mensen met een peervormig lichaam vindt dit vooral plaats rond heupen en billen. Bij mensen met een appelvormig figuur is de opslag vooral visceraal (rondom de organen als buikvet). Het viscerale vet is ongunstig voor de gezondheid. Dit geldt ook voor mensen die slank zijn maar wel een buikje hebben. Naast een gezond gewicht in verhouding tot lengte is het dus ook gunstig om te kijken naar het totale vetpercentage of de buikomvang. Dat laatste kun je goed zelf meten.
Je buikomvang is te groot:
- Bij vrouwen 88 cm of meer
- Bij mannen 102 cm of meer
Het is belangrijk voor een gezond gewicht om balans te hebben tussen voeding en verbranding. Wat er in gaat moet er ook weer uit en andersom. Probeer voor een goede balans genoeg gezonde basisvoeding te eten en neem niet te veel extraatjes/energierijke lekkernijen.
Waaruit bestaat onze basis voeding?
Grofweg kunnen we onze voeding indelen in drie hoofdbestanddelen: de koolhydraten, de vetten en de eiwitten. Koolhydraten en vetten leveren ons beide energie. Eiwitten zijn onze bouwstenen. We gaan op alle drie de hoofdbestanddelen wat dieper in:
Filmpje KH (wat zijn KH, waar zitten ze in, soorten KH, wat gebeurt er als je er te veel van eet)
Samengevat:
- Kies voor onbewerkte volkorenproducten p.v. bewerkte producten
- Eet dagelijks groenten en fruit
Fruit maximaal 2 porties per dag
Groente minimaal 250 gram per dag
- Beperk het gebruik van suikerrijke dranken
- Beperk koolhydraatrijke tussendoortjes met weinig goede voedingsstoffen, geniet met mate!
Stellingen:
- De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor groente is 200 gram per dag?
Antwoord: Nee. Dit was vroeger de aanbevolen hoeveelheid, maar deze is opgehoogd naar minimaal 250 gram groente per dag.
- Een meergranen boterham is altijd een gezonde keuze
Antwoord: Nee: Meergranen betekent niet dat er volkorenmeel gebruikt is. De meest geschikte keuze is brood dat gemaakt is van volkorenmeel.
Filmpje vetten (waar zitten ze in en wat is het verschil)
Samengevat:
- Kies zoveel mogelijk voor vloeibare vetten
- Probeer zoveel mogelijk verzadigde vetzuren in de voeding te vervangen door onverzadigde vetten of door magere varianten
Dit kan door andere product keuzes te maken. Bijvoorbeeld vaker vis in plaats van vlees. Een koekje bij de koffie vervangen door een handje noten.
Stellingen:
- Vetten uit de voeding verhogen het lichaamsvet
Antwoord: Nee: Vet wordt opgeslagen indien er een overschot is aan energie. Dit kan uit zowel vetten, koolhydraten als eiwitten worden gevormd.
- Kokosolie is een gezonde keuze
Antwoord: Nee: Kokosolie is een harde vet en bevat veel verzadigde vetzuren, waardoor het een minder geschikte keuze is.
Filmpje eiwitten (wat zijn eiwitten, belang revalidatie, waar zitten ze in)
Samenvattend:
- Eiwitten zijn belangrijk voor je spierherstel en opbouw.
- Probeer bij elke hoofdmaaltijd eiwitten te gebruiken. Denk aan een beker halfvolle melk of karnemelk, yoghurt/kwark, hartig broodbeleg en dagelijks een portie vlees, vis, ei of vleesvervanger.
Stellingen
- Als je herstellende bent van een operatie of lange tijd niet of minder hebt kunnen bewegen, dan is het belangrijk om extra eiwitten te eten.
Antwoord: Juist, omdat de spiermassa moet herstellen is het verstandig om extra eiwitten te eten.
- Een volkoren boterham bevat veel eiwitten en is dus een gezonde keuze
Antwoord: Nee. Een boterham bevat weinig eiwitten. Bronnen van eiwitten zijn vlees, vis, kaas, eieren, noten en peulvruchten.