Na onderzoeken op dezelfde dag de uitslag: patiënten van het Thorax Centrum Twente worden sneller geholpen in Oldenzaal.

Patiënten met klachten die kunnen duiden op hartproblemen, kunnen binnenkort na verwijzing van hun huisarts, terecht in MST locatie Oldenzaal. Daar krijgen patiënten binnen één dagdeel verschillende onderzoeken op de nieuwe fast track poli en daarna direct de uitslag van de cardioloog. 

Cardioloog Jurren van Opstal: “We kunnen patiënten nu veel sneller duidelijkheid geven. Patiënten met klachten zoals pijn op de borst en kortademigheid, die door hun huisarts worden doorverwezen naar het Thorax Centrum Twente in MST, komen nu nog naar de polikliniek Cardiologie in Enschede. Hier doen we onderzoeken zoals een hartecho en hartfilmpje, waarvoor patiënten vaak op verschillende momenten naar het ziekenhuis moeten komen” vertelt Jurren van Opstal. “Dat is voor hen een belasting maar ook voor ons logistiek lastig. Wij lopen namelijk tegen ruimtebeperkingen aan door een toename in het aantal verwijzingen. We zijn daarom gaan onderzoeken wat de locatie Oldenzaal ons zou kunnen bieden.”

Afdelingsmanager Wendy Alblas: “Het is een prachtige locatie. We doen hier al spreekuur en we horen vaak terug dat mensen het een fijn gebouw vinden. De aanrijroute is prettig en mensen kunnen hun auto dichtbij het ziekenhuis parkeren, gratis. Daarom gaan we hier met de fast track poli starten”.

Het idee van de fast track poli is dat patiënten met bepaalde klachten op één dag de benodigde onderzoeken kunnen ondergaan en op die dag ook de uitslag daarvan krijgen. “Van tevoren screenen we patiënten op basis van de verwijzing door hun huisarts” vertelt Jurren van Opstal. “Patiënten die geschikt zijn voor de poli in Oldenzaal, worden een paar dagen voor de afspraak gebeld door een thoraxverpleegkundige. Deze verpleegkundige doet telefonisch de anamnese en neemt de voorgeschiedenis en de medicatie door. Dat betekent dat de cardioloog vervolgens meer tijd heeft om de uitslag op de fast track poli te bespreken, omdat er vooraf al werk bij de cardioloog is weggenomen”. 

Er wordt gestart met één dag per week maar de bedoeling is om dit snel uit te breiden naar twee dagen per week om zo nog meer patiënten efficiënt en prettig te kunnen helpen.