Nieuwe ablatietechniek is veiliger en comfortabeler voor patiënten

Ablatie met snelle elektrische pulsen in plaats van kou of warmte is een effectieve en veilige methode om boezemfibrilleren te behandelen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek waar ons Thorax Centrum Twente aan mee heeft gewerkt en dat onlangs gepubliceerd is in Nature Medicine. “Deze techniek, die we nu twee jaar gebruiken, heeft een hoog succespercentage”, vertelt cardioloog Jurren van Opstal.

Aan het onderzoek werkten vijf Nederlandse centra mee, waaronder MST. Een belangrijke studie, aldus Jurren. “In Nederland komen er elk jaar maar liefst 45.000 nieuwe patiënten met boezemfibrilleren bij, in totaal gaat het om zo’n 250.000 patiënten.” Bij boezemfibrilleren is sprake van een chaotisch en snel hartritme, dat voor problemen als moeheid, kortademigheid en pijn op de borst kan zorgen. Ook kan hartfalen optreden of kunnen herseninfarcten (door stolsels) ontstaan.

Traditionele ablatiemethoden
Naast medicatie is ablatie de meest voorkomende behandeling die door cardiologen wordt ingezet. “Met een katheter maken we littekens op het hart. We gebruikten eerder alleen de technieken radiofrequentie-ablatie en cryo-ablatie waarbij het hartboezemweefsel dat de hartritmestoornissen veroorzaakt verhit of bevroren wordt”, vertelt Jurren. “Hier zitten een aantal risico’s aan. Complicaties gerelateerd aan deze technieken zijn slikproblemen door schade aan de zenuwen van de slokdarm, een verbinding (fistel) tussen de slokdarm en hartboezem – zeer zelden, maar vaak dodelijk -, beschadiging van de zenuw die het middenrif aanstuurt en vernauwing van de longvenen.”

Ablatie met elektrische pulsen
Inmiddels is een nieuwe ablatietechniek mogelijk: Pulsed Field Ablation (PFA). “Het voordeel is dat PFA vrij specifiek op het hartspierweefsel werkt en niet op de zenuwen of de slokdarm. Het effect blijft beperkt tot het gewenste gebied. Uit eerdere studies weten we al dat PFA even effectief is als de andere twee methoden.”

De 3 verschillende technieken in beeld, waarbij PFA alleen boezemweefsel ableert

Voordelen van PFA
“Uit dit nieuwe onderzoek, waarin 183 patiënten vanuit MST zijn geïncludeerd, blijkt dat patiënten die behandeld werden met PFA geen slokdarm of zenuwcomplicaties of vernauwing van de longvenen hadden. Het is dus veiliger, en mensen ervaren over het algemeen minder ongemak dan bij radiofrequentie- en cryo-ablatie. De PFA ingreep duurt iets korter; patiënten hoeven minder lang onder narcose. In Thorax Centrum Twente worden de meeste boezemfibrillerenpatiënten nu met PFA behandeld”, sluit Jurren af.