Op de prachtige locatie van het landgoed De Wilmersberg in de Lutte vond op zaterdag 25 november het najaarscongres van de cardioanesthesiologen plaats. Een zeer geslaagde dag met ruim 70 deelnemers en verschillende sprekers uit het Thorax Centrum Twente, MST.

Het thema van deze dag was ‘innovaties in de cardioanesthesiologie’ waarbij de focus lag op pijnbehandeling en herstel. In de voordrachten werden we door dr. Tomasz Plonek (cardio-thoracaal chirurg TCT) meegenomen in de minimaal invasieve chirurgie. Nelson Monteiro de Oliveira (cardioanesthesioloog TCT en pijnspecialist) liet een mooi overzicht zien van de stand van zaken betreffende pijnstilling. Ook de diverse pijnblokkades weden besproken en bediscussieerd.

Nicole Snellers (fysiotherapeut) en dr. Frank Halfwerk (technisch geneeskundige TCT en assistant professor Universiteit Twente) braken een lans voor de moderne mobilisatie na cardiochirurgie.

Ook het middagprogramma werd enthousiast ontvangen waarbij er ingegaan werd op de monitoring van antistollingsmedicatie door professor dr. Christophe Vandenbriele van het King’s College in Londen en de goede resultaten bij de behandeling van de Jehova’s Getuigen in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Tot slot werd door Jet Peek (orgaanperfusionist en transplantatie coördinator Erasmus Medisch Centrum) een  Virtual Reality presentatie gegeven van de reanimatie van een cardiochirurgische patiënt, waarbij we ook zelf met 3D brillen aan de slag konden. Dit laatste onderstreepte het belang van goede samenwerking van alle disciplines.