Het Thorax Centrum van het MST in Enschede heeft de landelijke primeur met de eerste reparatie van een mitralisklep via de oksel. Deze manier van opereren levert de patiënt een sneller herstel op dan een openhartoperatie, waarbij het borstbeen wordt doorgezaagd. De opname op de IC na de operatie wordt verkort van twee dagen naar slechts een dag en de patiënt mag al na vier tot vijf dagen uit het ziekenhuis in plaats van pas na zeven dagen.
Het ziekenhuis meldt dat vandaag. De eerste operatie met de nieuwe methode is overigens begin februari al uitgevoerd. De patiënt mocht al na vier dagen uit het ziekenhuis. Sindsdien zijn er zes mensen op deze manier geopereerd in het Thorax Centrum Twente.
Het ziekenhuis wil deze procedure standaard aanbieden aan patiënten die daarvoor in aanmerking komen. Het streven is ongeveer 150 operaties te gaan doen via deze nieuwe methode, ongeveer vijftien procent van alle hartoperaties die in het Thorax Centrum Twente van MST worden verricht.
 

Korte narcose

De ingreep heet een ’transaxillaire minimaal invasieve mitralisklep-reparatie’. Daarbij worden superkorte narcoseprocedures toegepast. Tijdens zo’n procedure krijgen patiënten naast de gebruikelijke algehele narcose, ook lokale verdoving.
Het voordeel is dat de narcose direct na de procedure op de operatiekamer kan worden beëindigd. De patiënt wordt wakker en kan van de beademingsmachine worden afgekoppeld. Patiënten zijn hierdoor korter opgenomen op de IC en in het ziekenhuis.
 

Afgekeken van kijkoperaties

De mitralisklep-operatie via een kleine opening in de borst wordt al geruime tijd uitgevoerd met behulp van een videoscoop, oftewel: een kijkoperatie.
Dit heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld, waarbij het doel is om de procedure uit voeren zonder gebruik te maken van een videoscoop. Het is gemakkelijker uit te voeren, omdat de chirurg via een kleine opening in de borst bij een korte werkafstand direct zicht heeft op de mitralisklep.
 
 Artikel: RTV Oost