Een betere leefstijl kan gezondheidsproblemen voorkomen én drukt daarmee de zorgkosten die jaarlijks oplopen. We weten het allemaal, maar hoe meet je jezelf een andere leefstijl aan? Ziekenhuis MST in Enschede pakt dit vraagstuk aan en opent als één van de eerste Ziekenhuizen in Nederland een zogeheten Leefstijl Portaal.

Het kan niet missen. Direct naast de centrale hal van ziekenhuis MST in Enschede bevindt zich sinds vandaag het zogenoemde ‘leefstijlportaal’. Het is een inloopkantoor dat helemaal in het teken staat van vitaliteit en gezondheid.
 

Zorg op maat

 
 
 
Maaike van Dartel laat gloednieuwe leefstijlportaal van MST Enschede zien
Afspraak of niet. Bezoekers van het ziekenhuis kunnen deze ruimte vanaf vandaag een bezoekje brengen. Hier zit altijd een leefstijlcoach, die vervolgens adviezen geeft over betreffende hulpvragen die mensen kunnen hebben.

“Dit kan over allerlei aspecten gaan. Mensen willen bijvoorbeeld gezond gaan eten, maar hebben de financiële middelen niet. Of iemand vraagt zich af waar hij of zij terecht kan voor bepaalde sporten. De leefstijlcoach luistert en verwijst – waar nodig – door naar bijvoorbeeld een wandelgroep, een sportvereniging, een diëtist of een ergotherapeut”, vertelt Karin Szabo, verpleegkundige op de afdeling hartrevalidatie bij MST.

Gat na revalidatie

Het concept van een portaal binnen het ziekenhuis is ontstaan uit een samenwerking tussen vitaliteitsorgaan Sportaal en het ziekenhuis. Het is volgens Szabo hard nodig dat er een extra laag komt tussen patiënt en zorgaanbieder.
 

Vanaf vandaag kunnen patiënten MST gratis advies krijgen over leefstijl

 

Vanaf vandaag kunnen patiënten MST gratis advies krijgen over leefstijl© RTV Oost / Niki Nijboer

Patiënten weten lang niet altijd waar ze terecht kunnen met hun zorgvragen, merkt ze in de dagelijkse praktijk op de afdeling hartrevalidatie.
Szabo: “Ik zie dat veel patiënten van de hartafdeling na hun revalidatietraject in een gat vallen. Het revalideren zit erop. En dan? Het is van belang dat we ons niet alleen richt op het beter maken van mensen, maar ons ook afvragen: Hoe kunnen we mensen gezond hóuden?”
 

Kosten?

De leefstijlcoaches proberen zoveel mogelijk om mensen door te sturen naar een hulpaanbieder in de wijk van de patiënt, zodat zij in hun eigen wijk de voortgang van gezondheid kunnen voortzetten.Maaike van Dartel van Sportaal is mede-bedenker van het concept en benadrukt dat een bezoek aan het portaal volledig kostenvrij is. Ook de financiële drempel voor eventuele zorg die nodig is, is bewust lager gelegd.

Mensen kunnen hier gratis naar binnen lopen 

Karin

Van Dartel: “Je kunt naar binnen lopen zonder afspraak. Een bezoekje is altijd gratis en je kunt zo vaak komen als je wilt. We hebben afspraken met coaches van Sportaal. Die hebben allemaal een overzicht van alle beweegaanbieders in de wijk van de patiënt, die niet teveel kosten.”

Bekijk de video, klik hier

 

 Artikel: RTV Oost